0

Skillnaden mellan skryt och att uppvisa karaktär

Skillnaden mellan karaktär och skryt

Genom de små handlingarna och det outtröttliga byggandet av karaktär kan du bli en ryktbar man, som upphöjs av andras vittnesmål. Motsatsen är att skryta och skrävla.

Var går gränsen mellan skryt och självsäkerhet?

Den som är självsäker kommer, precis som skrythalsen, att berätta om sina styrkor inför andra. Några viktiga skillnader:

  • Den självsäkre håller sig till sanningen, medan skrythalsen gärna överdriver och ”skarvar”.
  • Skrythalsen behöver få vara ”värst”, och vill gärna tävla i vem som varit mest extrem i olika sammanhang.
  • Skrythalsen vill få alla samtal att handla om sig själv. Egofixeringen är en viktig faktor.
  • Den självsäkre låter handling och egenskaper tala för sig själv, och har därför inget behov av att berätta om sina framgångar om ingen frågar. Undantaget är närstående personer, som är intresserade över hur processen går.
  • Skrythalsen har ett behov av att få bekräftelse och hävda sig, något som saknas hos den självsäkre.

Bekräftelsebehov=osäkerhet

Punkterna ovan är bara ett litet urval av vad som skiljer skryt och självsäkerhet åt. Sammanfattningsvis kan man säga att en skrytsam person sällan är speciellt självsäker. Behovet av bekräftelse tyder i de flesta sammanhang på osäkerhet och en vilja att bevisa (även för sig själv) att han duger. Den skrytsamma vägen bär även drag av otålighet, av att uppnå snabba resultat. Genom att få beröm i ett tidigt skede, uppnås ”slutmålet” tidigare. Den som har andra mål än berömmelse har också bättre chanser att bli den självsäkre istället för den skrytsamme.

Var outtröttlig och bygg sakta mot evigheten

Vill du bli en imponerande man? Långsiktigt tänkande och tålamod är grunden för detta, oavsett vad du företar dig. Utveckla varje viktigt område hos dig själv, ett litet steg efter ett annat. Du kommer inte att märka så stor skillnad. Men över tid märks en enorm skillnad. Betänk att varje man med ett yvigt skägg en gång har varit renrakad, att öknen i Egypten en gång inte rymde några pyramider och att varje imponerande träd en gång var en planta.

Låt berömmelse skapas av andra

Vill du ha ära och berömmelse som betyder något? Låt andra sprida ryktet om dig. Detta är ett långsiktigt arbete, och du behöver bara göra två saker: jobba med dig själv enligt ovan, och bevisa utan ord ditt värde. Låt andra människor se vad du går för i handling, men förklara inte tankarna eller idéerna bakom handlingarna.

Precis som när det gäller produkter eller varor, kommer andra människors vittnesmål att betyda mest för nya intressenter. Exempel:

  • När flera oberoende personer säger att du är den bästa snickaren i området, kommer du att få jobbet
  • När en kvinna som är intresserad av dig ser dig interagera med ett flertal andra kvinnor, kommer hon att se deras intresse som bevis på ditt värde som man
  • Den man som själv förklarar varför han är ”bäst” eller ett bra val kommer att signalera raka motsatsen

Glöm snabba resultat

Dessa sociala bevis är inget du kan fejka eller stressa fram. Därför är det, som vanligt, långsiktighet och outtröttligt arbete med dig själv och dina kunskaper som leder till framgång. Snabba resultat och genombrott över natten kan du glömma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *