1

Sex exempel på betamän – och hur du undviker att vara som en

Det finns flera olika typer av betabeteenden. Här går jag igenom de vanligaste, och hur du kan känna igen betabeteende i dig själv och andra.

Om du som läser detta inte är bekant med begrepp som ”beta” rekommenderar jag att du först läser artikeln ”Är du en alfa, beta eller omega?”. Flera av dessa exempel överlappar varandra, och en del män passar in på flera av dessa arketyper. Detta är inga strikta kategorier, utan mer ett ramverk för att kunna känna igen olika typer av betabeteenden. Om du känner igen en eller flera av dessa typer i dig själv, misströsta inte, det finns hopp.

Den evige killkompisen

Du har säkert sett den här typen i flera olika sammanhang, nästan alla arbetsplatser har åtminstone en. Det är killen som tjejerna gärna är ”kompis” med. Kvinnor väljer att umgås med honom, eftersom de vet att han inte kommer försöka stöta på dem (eftersom han inte vågar) och är ofarlig. De vet även att hans oerfarenhet med kvinnor gör att han är i stort behov av bekräftelse, och att han därför ställer upp på att utföra en massa tjänster åt sina ”tjejkompisar”. Han får nästan aldrig ligga, men hoppas att någon av hans tjejkompisar vill ha honom när de tröttnat på att ligga runt med badboys.

Kanske när hennes SMV har nått botten, eller hon behöver en betaförsörjare som kan ta hand om henne och hennes barn från tidigare lösaktigt leverne. För mer ingående information om denna typ av beta, läs ”Män som är kvinnors betjänter”.

Godhetssignaleraren

Den här typen av män är ofta även en Niceguy som drivs av att få beröm genom att vara andra till lags. I skolan var han killen som tittade på dem som var populära i klassen och försökte härma deras klädsel och intressen. I vuxen ålder tittar han på kändisintervjuer och läser tidningar som aftonbladet för att ta reda på vad han ska tycka. Ett känt exempel på en beta och godhetssignalerare är Anders Lindberg, kolumnisten som bara skriver saker som alla andra i media håller med om. Detta beteende spiller ofta även över i godhetssignalerande i hans personliga liv.

När han letar efter en flickvän siktar han in sig på singelmammor, för att visa hur han uppoffrar sig för att ta hand om någon annan mans barn. Han donerar till någon obskyr välgörenhet som få känner till, för att både verka godhjärtad och insatt.

Den vita riddaren

Den vita riddaren utför de flesta av sina ”hjältedåd” på nätet, där han går till försvar för personer som han anser tillhöra nedtryckta minoriteter, framförallt kvinnor. Ett exempel, någon bimbo med puttande läppar och stor urringning slänger ur sig någon korkad åsikt på Twitter. Då blir hon tillrättavisad av en man som inte är desperat efter sex. Här ser den vita riddaren sitt gyllene tillfälle att försvara vad han tror är en oskyldig jungfru. Trots att han aldrig blir belönad med sex för sina aktiviteter, är han övertygad om att han har höjt sitt värde på den sexuella marknaden. Men i själva verket har han sänkt sig själv. Eftersom ingen kvinna vill vara med en man som smörar för dem.

Läs även ”Sluta skäm ut er på nätet, män”.

Den intellektuella betahannen

Extrema exempel på denna typ kan du se i serier som The Big Bang Theory. Dessa typer av män använder sig av sin intellektuella kapacitet som en ursäkt för att inte arbeta på sina övriga manliga kvalitéer. Han påstår sig vara för upptagen för att ägna sig åt alfa-aktiviteter, på grund av sina intellektuella åtaganden. Men trots detta hinner han ofta konsumera kopiösa mängder av nöjen för nördar. När dom andra männen går till gymmet, sitter han hemma och tittar på den senaste oklippta versionen av Star Trek, och drömmer i hemlighet om att han var Kapten Kirk.

Se även Hollywoods stereotyper av män. Men innerst inne vet han att en man kan vara både intellektuell och alfa, han vågar bara inte försöka.

Omega-män, de som tror sig stå utanför kategorisering

Dessa män är ofta, men inte alltid, hipsters. De fnyser både åt män som ägnar sig åt alfa-aktiviteter och åt män som är bekväma i sin roll som beta. Om två män tävlar i styrkelyft, och alfan representerar den starkare parten, och betan den svaga. Då är omega-mannen killen som står vid sidan och skakar på huvudet åt män som i huvudtaget bryr sig om styrka. En omega-man tror att detta gör honom lite speciell, och att han därför står utanför spelet mellan alfa- och betahannar.

Men i själva verket innebär detta bara att omegamannen är den svagaste av dem alla, en lägre form av beta. För de flesta betamän vill åtminstone vara alfa, även om de inte lyckats uppnå det idealet.

Den blåpillrade alfan

Den blåpillrade alfan skiljer sig från andra betamän. Ofta är de vältränade eller framgångsrika ekonomiskt. De kan vara väldigt alfa när det kommer till affärer eller i relation till andra män. Men när det kommer till kvinnor tror dom lika mycket på det kvinnliga narrativet som alla andra betamän. Ofta kommer detta från en dålig relation med fadern, och en ohälsosam anknytning till modern. Läs mer om detta i No More Mr Niceguy. Men det finns även fall där alfamän bara låtsas vara blåpillrade eftersom det är bra för deras anseende i media.

Två bra exempel på blåpillrade alfas är Anthony Bourdain och Elon Musk. Läs artiklarna av gudfadern till det röda pillret Rollo Tomassi, om den kända mästerkocken Anthony Bourdain. Och lyssna på Richard Cooper från The redman group om Elon Musk.

https://therationalmale.com/tag/anthony-bourdain/

Hur du slutar vara en beta

Om du känner igen en eller flera av de typer jag beskrivit i dig själv. Betyder inte att du är dömd till att vara en beta för alltid. Du kan arbeta på att sluta med dessa beteenden, precis som du kan sluta med cigaretter, skräpmat eller någon annan dålig vana.

Börja med att läsa följande artiklar på Maskulint:
Fyra egenskaper som utmärker en alfa
No More Mr Niceguy
Fyra råd som höjer dig över massan av män
Jack Donovan och de fyra manliga dygderna

ernst

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *