4

Rich dad, Poor dad – Robert Kiyosaki, det röda pillret för ekonomisk framgång

Rich Dad, Poor Dad av Robert Kiyosaki

Vad är skillnaden i hur rika och fattiga människor tänker på pengar? Varför får vi inte lära oss mer om pengar i skolan? Och hur kan vi stärka vårt eget finansiella IQ i jakten på ett rikare liv?

Boken Rich dad, poor dad av Robert T Kiyosaki är den mest framgångsrika självhjälpsboken för ekonomisk framgång i modern tid. I boken utgår Robert ifrån sin barndom och vad hans egen ”fattiga” pappa (lärare) lärde honom om pengar och jämför det med sin bästa väns rika pappa (entreprenör) och vad han lärde honom.

Fattiga människor studerar för att få jobb, rika människor studerar pengar

Första lärdomen från Roberts rika pappa är ”fattiga människor studerar för att få jobb som de får betalt för. Rika människor studerar pengar och hur de kan få deras tillgångar att jobba för dom”. Efter att den då åtta år gamla Robert fick lära sig detta frågade han sin skolfröken ”varför får vi inte lära oss om hur man tjänar pengar” då svarade hon snorkigt ”pengar är roten till allt ont”. Men när han fortsatte insistera på ett bättre svar så hon till slut ”därför att staten bestämt att det inte ska ingå i skolplanen”.

När han berättade om detta för sin rika pappa svarade han (jag parafraserar) ”staten behöver duktiga arbetare som accepterar låga löner och höga skatter. Om barnen fick lära sig tidigt hur mycket de betalat i skatt och hur dessa pengar används skulle det bli de revolution. Rika människor har inte lurat systemet, men de vet hur det fungerar och utnyttjar det till sin fördel. Resultatet är en symbios mellan den rikaste eliten och staten. De stora pengarna för staten ligger inte i att beskatta den rika minoriteten, utan i att beskatta den stora massan av låg och medelinkomsttagare”.

Skillnaden i Mindset mellan fattiga och rika

Men är inte pengar roten till allt ont som min lärare sa? Frågade Robert sin rika pappa. Varpå han svarade ”nej pengar är ett verktyg, du bestämmer själv hur du vill använda det. Att lära människor hur pengar är roten till allt det onda var först ett effektivt sätt för kyrkan att göra sig själv rik genom löften om belöningar i himmelriket. Idag är det staten som beskattar massorna med löften om jämställdhet, samtidigt som de allra rikaste blir allt rikare och de fattiga fattigare.

Denna manipulation har pågått så länge att detta blivit inpräntat i vårt genetiska och kulturella minne”. Några fler skillnader i hur rika och fattiga tänker:

Det är oftare de modiga som blir rika, inte de smartaste. Välutbildade människor är ofta en talang ifrån ekonomisk framgång, ekonomisk IQ (mer om det senare).

Fattiga människor är rädda för att misslyckas. Rika människor är ofta mer rädda för att missa en möjlighet till vinst (opportunity cost).

Arbetare styrs av rädsla för att förlora sina jobb som kan generera pengar. Rika människor bekymrar sig mer för att förlora tillgångar som kan generera pengar.

Fattiga människor tror att pengar löser problem. Rika människor vet att det är hur du använder dina pengar som löser problem.

Fattiga människor köper ofta dyra saker för att känna sig rika (tänk lyxfällan), medan rika köper dyra saker när dom faktiskt har råd med dem.

Rika fokuserar på sina investeringar, fattiga jobbar för de rikas investeringar. Som under Columbus tid där de rika investerade i ett skepp och förnödenheter, medan sjömännen riskerade livet för att upptäcka nya länder för att få en procent av de rikedomar de hittade där för att återvända med till deras investerare.

Fattiga investerar i saker som kostar dem pengar (liabilities), rika investerar i tillgångar (assets)

En punkt som Roberts rika pappa fokuserade mycket på är att fattiga människor investerar i sådant som kostar pengar och sjunker i värde med tiden. Medan rika investerar i tillgångar som genererar pengar och ökar i värde med tiden. En liability som kostar pengar att underhålla och sjunker i värde med tiden kan till exempel vara en bil (förutsatt att du kör den) även om vissa bilar givetvis kan vara undantag.

Ett exempel på en tillgång som genererar pengar och ökar i värde är att köpa mark som du kan bygga en verksamhet på, och beroende på läget även kan öka i värde med tiden. McDonalds största investering är inte deras restauranger, utan marken dom är byggda på. McDonalds investerar i första hand i mark som ligger i ett värdefullt läge, som med största sannolikhet kommer öka med tiden. En investering är helt enkelt hur du får dina pengar att generera mera pengar.

Rika investerar i sin egen utveckling, fattiga gör inte det

Men denna distinktion gäller inte bara stora investeringar som bilar eller restauranger. En fattig person utan fokus på att tjäna pengar binder ofta upp sig till saker som kontinuerligt dränerar honom på pengar, som; cigaretter, Netflix, tidningsprenumerationer och så vidare.

Medan en kämpande entreprenör som fokuserar på att öka sitt värde, hellre avstår från dessa utgifter och investerar i sådant som; en utbildning som gör att hans firma kan erbjuda fler eller bättre tjänster. Verktyg som gör att han kan skapa saker att sälja och mycket mer.

Rika undviker (lagligt) att betala skatt

Robert frågade sin rika pappa ”är inte de flesta rika kriminella som använder fula trick för att undvika att betala skatt?” hans rika pappa svarade (återigen jag parafraserar); visst finns det många rika som är onda typer, men inte för att de betalar mindre skatt. Rika människor betalar mindre skatt för att de förstår reglerna, inte för att de bryter mot dom.

Ett exempel på hur rika människor gör detta är att de återinvesterar sina tillgångar i sina företag, enskilda företag beskattas mindre än arbetande individer. Men det största övertaget rika har över fattiga människor är ekonomisk IQ.

Vad är ekonomisk IQ och hur kan du utveckla den?

Att ha ekonomiskt IQ är helt enkelt att förstå hur pengar och det finansiella ekonomiska systemet fungerar. Enligt Robert Kiyosaki inkluderar detta fyra områden:

  1. Förstå bokföring (ekonomisk läskunnighet).
  2. Förstå investeringar (Hur pengar kan generera mera pengar).
  3. Förstå marknaden (tillgång och efterfrågan).
  4. Förstå lagar och skatter.

Tre steg för ekonomisk framgång och framtidens valuta

Kiyosaki ger många råd i sin bok, men dessa är de tre viktigaste stegen enligt honom själv för att nå ekonomisk framgång: Leta efter möjligheter andra missat. Skapa ett starkt nätverk av smarta människor och mentorer, leta särskilt efter människor som uppnått vad du vill åstadkomma och lär dig av dom. Det tredje är det viktigaste och mest relevanta steget för framtidens marknad enligt Kiyosaki, samla kapital i form av information.

Förr ägde de rikaste mark, därefter industrier, imorgon (och för många redan idag) äger dom information. Precis som Gordon Gekko säger i filmen Wallstreet ”den värdefullaste tillgången jag känner till är information”. Du och en annan investerare kan stå och titta på ett förfallet hus, men om du vet hur man kan renovera huset för att göra det värdefullt, och den andra investeraren inte vet det, är det du som har övertaget.

Sammanfattning och mitt omdöme

Trots att ekonomi inte är ett av mina favoritämnen fann jag Kiyosakis bok både lättförståelig och engagerande. Jag fick flera aha-upplevelser från beskrivningarna av hur ekonomi fungerar på ett makroperspektiv som gjort att jag nu förstår flera skeenden i det politiska spelet bättre. Men störst värde har boken för den enskilde individen som vill bli rik, bli entreprenör eller bara förbättra sin egen ekonomi.

Den enda mindre kritik jag har mot boken är möjligtvis att flera av råden riktar sig till yngre män som nyss avslutat sina studier, vilket inte är särskilt aktuellt för mig som närmar mig fyrtio. Men som i de flesta områden är det givetvis bra att börja så tidigt som möjligt. För dem som vill förbättra sitt ekonomiska IQ och tjäna mer pengar kan jag starkt rekommendera denna bok.

Läs även:

Hur man driver ett företag vid sidan av sitt jobb

Att tänka på när man startar ett företag

Ditt nätverk är ditt nettovärde

ernst

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *