2

Oneitis och myten om den romantiska kärleken

Oneitis och myten om den romantiska kärleken

Har alla män verkligen en kvinna därute just för dom, som ”det var meningen” att dom skulle träffa? Vad händer när denna kvinna bedrar dig eller slutar att älska dig? Eller om du slutar att älska henne. Vad är konsekvenserna för de män som tror på den romantiska kärleken?

”Funny how the heart can be deceiving
More than just a couple times
Why do we fall in love so easy
Even when it’s not right”

Pink – Try

När kom vi på idén om den perfekta partnern?

Under större delen av mänsklighetens historia har relationer mellan män och kvinnor varit väldigt pragmatiska. Förälskelser hörde ungdomen till, medan verklig kärlek växte fram under lång tid (och inte utan problem ska tilläggas). De flesta äktenskap var arrangerade för att gynna båda familjerna. Paret skulle matcha varandra klassmässigt, i värderingar och i resurser. Idén om romantisk kärlek, att alla män och kvinnor har en specifik själsfrände därute, som dom måste hitta för att komplettera varandra. Växte fram under medeltiden och befästes av trubadurerna som sjöng om olycklig kärlek. Idag kallar vi inom manosfären detta fenomen för Oneitis (se terminologi)

Varannat äktenskap slutar i skilsmässa, ändå ifrågasätter ingen romantiska känslor

Idag är det främst Hollywood som för vidare och förstärker denna idé. I var och varannan film handlar det om att någon ”hittar den rätta” tack vare ödets vindar eller dylikt dravel. Trots att både män och kvinnor är mer promiskuösa än någonsin och varannat äktenskap slutar i skilsmässa. Verkar idén om den perfekta partnern som ska komplettera vårt liv, inte tappa i styrka. Både män och kvinnor som varit upp över öronen förälskade flera gånger och brutit upp. Säger till sig själva ”han eller hon var väl helt enkelt inte den rätta”.

En förklaring till varför fler äktenskap tar slut?

Detta är troligtvis även en stor anledning till varför många äktenskap tar slut. Mannen eller kvinnan i förhållandet tänker ”om kärleken är äkta då ska den vara för evigt och inte behöva något arbete” och så skiljer dom sig och börjar om igen. Ofta i spillrorna av ett tidigare äktenskap, med emotionellt skadade barn i dess spår. Fördelen med arrangerade äktenskap, som fortfarande är normen i stora delar av världen. Är att båda parter går in i förhållandet med avsikten att arbeta för att lära känna varandra och få det att fungera.

När min mormor och morfar gick till kyrkan och förklarade att de ville gifta sig på sin tid. Då gav kyrkan dem en provperiod på ett år att leva tillsammans, om de fortfarande ville gifta sig efter det fick dom det. Kyrkan var väl medvetna om de romantiska känslor som alltid blommar i början av ett förhållande, och om de prövningar som uppstår därefter.

När biologiska processer förväxlas med kärlek

Alla män och kvinnor har troligtvis upplevt den omvälvande tonårsförälskelsen i sin ungdom. Bara efter några sekunders ögonkontakt med någon av det motsatta könet känner de sig ”förtrollade”. När det tar slut eller inte leder till något mer, slutar det oftast i känsloutbrott, tårar och i vissa tragiska fall med självmordstankar. Anledningen till att tonårsförälskelsen är så stark är att våra hormoner är som starkast under denna period.

Vi vet idag att det är massor av biologiska processer som leder till attraktion och ”förälskelser”. studier visar att vi ofta väljer en partner som liknar oss själva både i utseende och intressen. Många kvinnor väljer undermedvetet en man som liknar deras pappa, och många män väljer ofta en kvinna som delar drag med deras mödrar. Detta har inget med incest att göra utan är naturens sätt att leta efter en partner som passar dem biologiskt.

Kvinnor kan bli attraherade genom feromoner som en man utsöndrar genom sitt svett, utan att hon är medveten om det. När en man och en kvinna som är attraherade av varandra inleder ett intimt förhållande upplever både mannen och kvinnan en cocktail av hormoner som utsöndras i kroppen och skapar ”känslor” av närhet och förtrolighet.

Vad händer när hormon-stormarna avtar?

Under inflytande av alla dessa hormoner är vi överseende med vår partners eventuella brister. Vi litar på dem mer än andra människor vi känt lika länge. Och vi upplever ofta euforiska känslor av lycka och drar slutsatsen att ”nu har jag äntligen hittat den rätta” och ”vi är perfekta för varandra”. Problemet är att oavsett hur bra vi passar varandra i övrigt, avtar alltid dessa hormon-stormar efter bara några månader upp till efter ett år, därefter är vi kvar med verkligheten. Vi blir mer uppmärksamma på vår partners brister, och vi börjar längta efter den där euforiska lyckokänslan vi upplevde i början av förhållandet.

Är kärlek bara en biologisk process?

Självklart finns det en djupare och mer genuin kärlek än den vi upplever i början av ett förhållande. Vad jag skulle kalla en mer mogen kärlek, är något som byggs upp under lång tid av att lära känna och lita på varandra i ett förhållande. Men även i ett moget förhållande kan dessa känslor avta, och både män och kvinnor kan bli ”förälskade” i någon annan, medan de fortfarande befinner sig i en tillfredställande relation. Därför bör man innan man överväger att gifta sig, och definitivt innan man skaffar barn med någon. Vara medveten om att kärlek inte är en tillräckligt bra grund att bygga ett livslångt åtagande på. Du måste vara villig att bortse från romantiska känslor för andra, och ta dig igenom perioder då känslorna inte är lika starka för din partner.

Kvinnor älskar annorlunda än män

Kvinnor är pragmatiker som låtsas vara romantiker. Män är romantiker som låtsas vara pragmatiska”

– Rollo Tomassi (Rational Male 2)

Eftersom kvinnor i regel har en tidigare sexuell debut, och fler sexuella partners i unga år har de, när de närmar sig tjugofemårsålder, oftare en mer pragmatisk syn på kärlek och förhållanden än män. Och eftersom kvinnor under större delen av vår historia, varit beroende av en man som kan skydda och försörja henne, har hon alltid fokuserat mer på vad en man har att erbjuda henne, än romantiska känslor. Män däremot har alltid haft en mer romantisk syn på förhållanden, de har en naturlig instinkt att vilja skydda och ta hand om sin kvinna, medan kvinnan har samma instinkt för sina barn istället, vilket är logiskt.

Detta är en anledning till att det oftast är kvinnan som gör slut eller initierar en skilsmässa, medan männen ”inte fattar vad som hände”. Kvinnor väger ständigt mellan fördelar och nackdelar med sin man, med ett större fokus på nackdelarna. Män är i regel mer överseende med sin kvinnas brister och mindre benägen att göra slut. Kvinnor är givetvis förmögna att älska sina män, men aldrig på ett sätt som män kan älska kvinnor.

Varför män med Oneitis drabbas oftare och hårdare när förhållandet tar slut

Utöver att män oftare har en mer romantisk syn på sin kvinna än hon har för honom, har dom oftare svårare att gå vidare när det tar slut. Detta beror främst på två saker. Den första anledningen är att kvinnor i regel är bättre på att bygga stöttande relationer, med kvinnliga vänner och släktingar. Medan män istället ofta överger sitt ”grabbgäng” när han inleder sin relation med en kvinna. När relationen tar slut har kvinnan ett starkt nätverk av kvinnor som stöttar henne, medan mannen står ensam kvar.

En annan anledning är att det är lättare för kvinnor att hitta nya partners, både för sex och relationer. Detta eftersom det främst är kvinnor som står för tillgång till sex och dessutom att de ofta har ”back-ups” i form av ”killkompisar” och ex-pojkvänner. Därför tror många män att deras enda chans till kärlek är att ”vinna tillbaka” en kvinna som gjort slut med dem. Detta leder ofta till patetiska försök att kontakta sitt ex (även när hon är i ett nytt förhållande). Om en man dessutom tror att ”hon var den enda rätta” gör det saken ännu värre.

Slutsats

Nej det finns inte en perfekt partner för dig därute. Det finns däremot en uppsjö av potentiella partners av varierande kvalitet, som är mer eller mindre passande för dig, och du för dom. Att du blir förälskad i en kvinna betyder inte att det finns något kosmiskt band mellan er som gör henne eller dig till ”den rätta”. Bara för att du är förälskad i en kvinna just nu betyder inte att du inte kan bli förälskad i en eller flera kvinnor till under din livstid. Och att hon är förälskad i dig betyder inte att hon inte längre kan få känslor för någon annan.

Att vara förälskad kan kännas fantastiskt för stunden, men det är ingen känsla du kan lita på att bära dig igenom ett livslångt förhållande, gräl, få barn, byta blöjor, otrohet, ekonomiska konflikter och så vidare. Precis som att din motivation att träna kan räcka för att få dig att skaffa ett gymkort, men upphör efter en månad av halvhjärtad träning när du inte fått några resultat. Kan en förälskelse räcka för att säga ”vill du gifta dig” eller göra en kvinna gravid, men kan upphöra lika snabbt efter att ni levt tillsammans ett par månader. Därefter kan du ha ett barn som tvingas växa upp i en splittrad familj, och förlora hälften av allt du äger till en kvinna du inte längre älskar.

Ingen behöver göra dig komplett som man

Många män tror att de måste hitta ”rätt partner” för att de ska känna sig kompletta. Detta är rent skitsnack! Innan du ens överväger att gå in i ett förhållande med en kvinna måste du redan känna dig komplett. Som man bör du vara helt tillfreds utan någon kvinna i ditt liv. Innan dess bör du fokusera på ditt brödraskap, att hitta din livsuppgift och sträva efter att bli den bästa man du kan bli. När du har allt det, kan du låta en kvinna följa med dig på din livsresa, och njuta av det så länge det varar. Om det varar resten av ditt liv – fantastiskt! Om det inte gör det? Inga problem, du vet ju vad du vill, du har dina bröder, din livsuppgift, och det finns gott om andra kvinnor på resten av vägen.

ernst

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *