0

När kroppen talar

När kroppen talar

Din fysiska problem kan bära på ett djupare budskap. Lyssnar du på din kropp och tar dess signaler på allvar?

Har du svårt att ta dig ur sängen på morgonen? Känner du dig ofokuserad och trött hela tiden? Det kan bero på vad du äter, en sjukdom, eller så har din kropp ett djupare budskap du ännu inte förstått.

Inför provet du inte är redo för

Du har säkert upplevt det någon gång i plugget, dagen innan ett prov du vet att du inte studerat tillräckligt inför. På kvällen känner du dig orolig och har svårt att sova. På morgonen är du trött och håglös, du känner inte för att äta frukost, du är ofokuserad.

Om du under en längre tid hade känt samma symptom men utan att veta varför, kanske du hade börjat fundera på om du var sjuk, deprimerad, kanske t om besökt en läkare. Jämför detta med kvällen innan något du ser fram emot.

Kvällen innan en dejt med någon du trånat efter

Föreställ dig att du äntligen lyckats uppbåda modet att bjuda ut en vacker kvinna, och hon svarade ja. Du kanske upplever lite nervositet, men framförallt en positiv spänning. Även om du har brist på sömn och mat har du massor av energi, du skulle kunna springa ett Marathon, du mår fantastiskt.

Jämför kvällen inför provet med kvällen innan dejten och se hur extremt mycket ditt mentala tillstånd kan påverka ditt allmäntillstånd.

Underskatta inte hur synen på ditt liv kan påverka dig fysiskt

Jag har kämpat med panikångest i över fjorton år, och kan därför utifrån erfarenhet beskriva vilket helvete ditt mentala tillstånd kan skapa och dess fysiska symptom, ett litet axplock;

Dålig sömn, försämrad aptit/ökad aptit, tunnelseende, skakiga händer, hjärtklappning, känslan av andnöd, total panik, migrän, tarmbesvär, smärtor i muskler, svaghet i muskler, svettningar, kramp, försämrad balans, dålig koncentration och mycket mer.

När anledningen inte är uppenbar

Ibland är det inte lika lätt att koppla ditt mentala tillstånd till ditt fysiska symptom. Det kan handla om något i ditt liv du försökt förtränga. Att du innerst inne inte vill vara med din partner, fast du hållt ihop med henne av bekvämlighet. Att du egentligen vill byta jobb, men stannat på grund av den höga lönen.

Dessa saker kan ge dig symptomen jag beskrev innan. Men även om dessa symptom i sig är tämligen ofarliga, är stressen som byggs upp under tid extremt skadlig för din hälsa, därför bör du ta den på allvar, men utan att få panik.

Vad kan du göra?

Om du är osäker på ifall dina fysiska symptom är orsakade av en fysisk sjukdom eller din livssituation, gå till en läkare och få allt undersökt. Men om du kan utesluta sjukdom är det på sin plats att se över vad i ditt liv som får dig att må dåligt.

Behöver du ägna dig mer åt din passion? Oavsett om det är löpning eller samla frimärken. Vill du vistas mer i naturen? Resa utomlands? Lära dig något nytt? Bara du kan ta reda på vad du behöver exakt. Några fler råd:

Meditera
Spendera tid ensam i naturen
Läs böcker
Res utomlands
Prata med ditt brödraskap

ernst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *