6

Vi behöver mera mansplaining!

Vi behöver mera mansplaining

Mansplaining är ett av många nya ord från feminister vars egentliga syfte är att begränsa mäns inflytande. Men det finns en möjlighet att använda denna term till något positivt.

Mansplaining är ett märkligt begrepp skapat inom tredje vågens feminism. Med detta avses att varje gång en man försöker förklara något för en kvinna som hon egentligen känner till, är det automatiskt nedlåtande.

Men av någon anledning är det inte mansplaining ifall en man förklarar något för en annan man som han egentligen redan vet. Antar att det bara är nedlåtande?

Det egentliga syftet med ordet mansplaining

Enligt skaparna av detta begrepp handlar det om att synliggöra manliga maktstrukturer som håller kvinnor nere. Men i själva verket handlar det om att göra män rädda för att uttrycka sig fritt på arbetsplatser skolor och institutioner, av rädsla för att bli kallade sexister. Dessa maktkåta kvinnor saboterar dock för sig själva.

Kvinnor borde välkomna Mansplaining

Visst finns det besserwissrar som bara letar efter tillfällen att visa sig smarta. Men i min erfarenhet, när någon offrar av sin tid för att förklara något är det för att hjälpa dig bli bättre. Personligen har kvinnor hjälpt mig att bli bättre på en rad områden genom att ”Womensplaina” för mig om:

Språkutveckling, meditation, kardioträning, marknadsföring och mycket mer. Ibland har jag fått råd från kvinnor som varit korkade eller onödiga, då har jag bara struntat i dem, istället för att uppfinna ett nytt ord om hur dumma kvinnor är som försöker lära mig saker jag redan vet.

Slösa inte din värdefulla tid eller kunskaper på otacksamma kvinnor

Om du försöker förklara något för en kvinna och hon svarar ”sluta mansplaina”, var tacksam för att hon har besparat dig tid, och fokusera på dem som vill ta del av din expertis. Enda undantaget då du inte bör låta dig tystas av anklagelser om ”dolda maktstrukturer” är när du talar till en grupp av människor till exempel under ett arbetsmöte.

Om en kvinna försöker avbryta dig under ett professionellt sammanhang med denna anklagelse kan du bara svara ”jag vet tyvärr inte vad det betyder, men låt mig tala till punkt så kan du tala efter mig.”

Låt oss ta över ordet mansplaining för våra egna syften

Vårt samhälle i allmänhet och medier i synnerhet är idag totalt dominerat av kvinnor och veka betahannar som talar likt kvinnor. Nu mer än någonsin behövs genuint manliga perspektiv. För våra syften kan mansplaining helt enkelt representera ett maskulint perspektiv.

Mansplaina mera – för dem som förtjänar det

Utifrån denna definition av ordet behöver vi mansplaina mycket mer än vi gör nu. I poddar, bloggar, vloggar, böcker och tidskrifter. Varhelst maskulina män verkar på arbetsplatser, i styrelserum, politiska partier och föreningar. Vi måste mansplaina till andra män, kvinnor och våra barn, till den dagen patriarkatet är återställt!

Fler artiklar om samma ämne:

Jakten på patriarkatet
Är Sverige ett matriarkat?
Maskulina värderingar
De sexuella utopernas makt
Män behöver ta ansvar för kvinnorörelsen
Maskulint för mansfria festivaler

ernst

6 kommentarer

 1. Vi måste mansplaina till andra män, kvinnor och våra barn, till den dagen patriarkatet är återställt!…………

  -Vad menar du då, menar du tills patriarkatet har tagit över, eller menar du till matrialkatet och patrialkatet kan samspela med varandra, och se varandra som jämbördiga i syfte att lyfta varandras styrkor för att bilda ett starkare vi?

  Vänligen från Nina

 2. Mainspleining är också ett ypperligt använt ord för att använda om kvinnor som i både tid och otid ser som sin uppgift att tala om för andra kvinnor hur och vad dom skall tänka för att göra rätt…Nu bör jag inte använda ordet ”känna”. Därför att, det finns kvinnor som ständigt talar om för andra att ingenting har med känslor att göra, och som inte har förmågan att känna empati.
  Det finns kvinnor som är alltigenom rationella, utan som helst förmåga att känna empati. Det finns även män som är rationella och ”manliga”, men som har en förmåga att känna empati.
  Som kvinna finns det inget bättre än att ha en man vid sin sida som både har förmågan att känna empati, men som även kan ta rationella beslut när det behövs.

  Hälsning från Nina

 3. Minsplaining på låg nivå…….
  Ett ex. Din tonåring mobbar en vuxen för att hen ser annorlunda ut mitt på öppen gata.
  Du som far/Mor säger att…Åhhh, min gullunge menar ingenting , hen är bara ett barn och förstår inte vad hon/han säger/gör. Och så gulligullar man med sitt barn som gjort någon annan illa. Kanske det då är läge sen lång tid tillbaka att ta ett ”allvarligt snack” med sitt/sina barn om människovärde.
  Nu undrar jag…..vems huvudsak är det att ta hand om denna uppgift???

 4. Det egentliga syftet med ordet mansplaining

  Enligt skaparna av detta begrepp handlar det om att synliggöra manliga maktstrukturer som håller kvinnor nere. Men i själva verket handlar det om att göra män rädda för att uttrycka sig fritt på arbetsplatser skolor och institutioner, av rädsla för att bli kallade sexister. Dessa maktkåta kvinnor saboterar dock för sig själva.

  -Hallå, hej…jag är kvinna…………..Nu har ni fått något om bakfoten. Menar du/ni att maktkåta kvinnor saboterar mer för sig själva än vad maktkåta män gör??? Skärp dig. Jag är kvinna och har inga problem med att män uttrycker sina ideer och tankar. Jag har dock problem om män våldtar mig eller runkar framför mig i T-banan, och det ber jag inte om ursäkt för.

  Vänligen från Nina

 5. Hej Nina, du verkar ha läst artikeln som fan läser bibeln, men vi har artiklar om såväl vår syn på patriarkatet som matriarket, bara att använda sidans sökfunktion, hoppas du finner svaren du söker. Mvh

 6. På frågan om maktkåta kvinnor sabbar mer för sig själva än vad män gör? Sverige är världens mest feministiska land med världens första ”feministiska regering” främst framröstad av kvinnor. Sverige är även tack vare denna politik våldtäktslandet nr 1 i Europa, rekordmånga hedersmord och kvinnliga omskärningar, det är inte männen som främst röstat för detta, det är svenska kvinnor. Värt att fundera över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *