0

Lev ett lyxliv i enkelhet

Lev ett lyxliv i enkelhet

I en värld av överflöd och onödig konsumtion är enkelheten en lyx. Detta blev jag varse (än en gång) under några harmoniska dagar vid släktens stuga i Norge.

”Du borde inte bo i lägenhet”

Vissa lärdomar sjunker aldrig riktigt in. Den om att humöret stiger vid fysisk aktivitet är en sådan, att livskvaliteten stiger hundrafalt vid ett enkelt leverne i naturen är en annan. Faktum är att jag var irriterad och stressad innan jag, flickvännen och barnen kom iväg. Men när jag satt där i roddbåten på fjällsjön hade Eckhardt Tolle själv varit stolt över mig.

”Du borde inte bo i lägenhet” sa mitt sällskap till mig. Jag funderade på det där ett tag och insåg att hon har rätt. Men det är inte första gången jag insett det. Sist lovade jag mig själv att aldrig göra om detta. 13 år senare bröt jag mitt löfte. Men det finns en plan.

Enkelt lyxliv i Norge

Vad är det då i det enkla livet som stillar sinnet? För mig personligen är det en rad olika faktorer som spelar in. Naturen och tystnaden i harmoni, att vatten hämtas från en källa, att det inte står en drös elektroniska apparater igång och så friheten och ansvarsfriheten (ledig från jobbet helt enkelt). Mest av allt är det frånvaron av samhälle och civilisation som är en lisa för själen.

I en stad, och även mindre ort, finns ett ständigt pågående sorl av trafik och andra ljud. Även om vi sedan länge vant oss vid dessa, finns de där i bakgrunden som stressfaktorer. Jag lyssnade en gång på ett föredrag av en hjärnforskare, Per Hamid Ghatan, som berättade att samhällsutvecklingen de senaste 100 åren motsvarar 10 000 års utveckling sett över hela mänsklighetens livscykel. Våra hjärnor är biologiskt de samma som för 50 000 år sedan. Ja, förutom att de är mindre (avslöjas i boken Sapiens).

Vilka praktiska råd följer av detta?

För den som vistas uteslutande i en stad, och har svårt att finna naturen, ta en buss ut och gå en sväng i ett naturreservat. Gör det istället för en krogrunda eller ett biobesök. Packa en kaffetermos och ett anteckningsblock. Bara gör det.

För den som funderar på att ta ”steget” och flytta ut på landet, tänk inte så mycket på allt som behöver lösas. Bara flytta och ditt nya liv kommer att tvinga dig att lösa problemet. Om inte, så köp en billig sommarstuga. Fixa det som behöver fixas. I detta arbete kan du möta livets storhet, och även upptäcka nya sidor hos dig som man.

Förtydligande:

Artikeln skrevs under 2019. Nu under 2020 har det inte gått att besöka stugan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *