0

Glöm inte bort att vila

Glöm inte bort att vila

Din kropp är ditt tempel. Därför är det självklara att sköta det som ett dyrbart palats. Vi är dock alltför många som tänker att ”äh, det håller ett tag utan underhåll” och så börjar det till slut rämna. Den här artikeln är en påminnelse om något du redan visste.

Det är väldigt lätt hänt att ligga där i sängen på kvällen och scrolla, och scrolla, och scrolla… till slut är klockan ett på natten och du ska upp halv sju. Om du somnar direkt får du ändå för lite sömn.

Och så går hela veckan. Du tänker att du kan ”sova igen” förlusten på helgen, men istället dricker du för mycket alkohol och sover dåligt. När söndagskvällen kommer har du fortfarande sömnbrist. Och så börjar allting om…

Lägg dig i tid

Facebook, Twitter, Instagram och YT – de är inte värda din förlorade sömn. Om du ändå jobbade på ett viktigt projekt, läste en bok som förändrar hela ditt liv eller hjälper en viktig person i ditt liv – det hade varit förlåtligt.

Hjärndött scrollande är aldrig förlåtligt. Det är så mycket som blir dåligt om du inte sover ut ordentligt. Din arbetsinsats dagen efter, alla andra personer som beror på dig i arbetet, dina andra projekt och dina närmaste.

Lägg dig i tid!

Unna dig att inte göra något

Du kanske inte känner igen dig i den beskrivna lättjan ovan. Nå, säkerligen känner du då igen dig av att alltid vara aktiverad. ”Det finns alltid något som behöver göras” säger vi som jobbar på detta sätt. Jag vet många män som aldrig tar det lugnt. Till viss del säkerligen som flykt undan vardag och problem (samma anledning som vissa blir alkoholister), men ofta på grund av våra höga ambitioner.

Faktum är dock att den som alltid ger järnet till slut blir orkeslös, och därmed presterar sämre. Viljan är stark, men du har bara en kropp. Den behöver vila ibland. Om du har barn och partner behöver du spendera tid med dem också. Unna dig vila. Under tomgloendet får du dessutom chansen att bearbeta det du gör, och komma på nya kreativa idéer.

Belöna dig inte med mer arbete

Som produktivitets-coach brukar jag tjata om att folk inte ska belöna sig med mer arbete. Om dagens planerade arbete är över: ta ledigt. Anledningen till detta är för att du ska lära din hjärna att den blir belönad om den är produktiv.

Den som hela tiden matar på med mer arbete så fort det planerade är klart, kommer till slut till insikten (medvetet och undermedvetet) att det inte lönar sig att vara produktiv. Detta är en farlig väg att gå, för den leder till sämre och sämre resultat.

Glöm inte att träning också är vila

Paolo Roberto fick en gång frågan hur han kunde hålla alla sina företag igång och ändå gå upp i svinottan för att träna. Hans svar: att det var tack vare träningen som han orkade hålla igång med företagandet. En tränad kropp orkar mer, kort och gott.

Om du vill klara dig bättre utan vila, ska du inte vila mer. Du ska träna mer, och se till så att den enda kropp du har presterar år efter år.

Läs även:
Tvåstegsmetoden för produktivitet
Hur du bygger styrka på gymmet och hemma
Skogen som tempel och andlig oas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *