0

Fyra upplyftande upplevelser som inte kostar

Upplyftande upplevelser behöver inte kosta

Känner du dig utbränd? Har du brist på motivation eller kreativitet? Vill du ha ett avbrott från ditt vanliga liv utan att lämna allt bakom dig? Här är några förslag på aktiviteter som kan revatilisera själen och ”reboota” hjärnan.

För unga män utan förbindelser eller plikter kan en luffarresa genom Europa eller att leva i ett ashram i Indien några månader, vara en livsomvälvande upplevelse som berikar deras liv och ger dem lärdomar som är få förunnade. Men om du likt mig, är en man med ett fast jobb eller har en familj att ta hand om, är det inte lika lätt att bara packa väskan och ge sig av när lusten faller på.

Men det betyder inte att du inte kan ha äventyr, andliga upplevelser eller uppleva något nytt. Här är några förslag på aktiviteter som du kan ha över en helg, som inte kräver något långsiktigt åtagande och dessutom inte kostar särskilt mycket.

1. Gå på en tyst retreat

Om du inte är religiös är risken stor att du bara hoppar över det här stycket, gör inte det. Jag är inte heller religiös eller troende och det är inget krav eller en förutsättning för att få ut mycket av denna upplevelse. Så varför spendera en hel dag i tystnad? Om du inte kan svara på detta är det troligtvis precis vad du behöver. Jag själv kände stor bävan inför att spendera en dag i total tystnad utan tillgång till min mobil, och dessutom i en kyrka.

När jag kom dit hade dom ett rum för målning och skrivande, ett rum för meditation och givetvis kyrkosalen där man kunde lyssna på meditativ musik. Första timman kändes obekväm, men efter ett par timmar kände jag ett inre lugn jag inte upplevt på flera år. Jag var inte irriterad på någon, jag funderade inte på arbete, politik, träning eller något annat. Det var som att stänga av datorn när den är överhettad och slå på den igen några timmar senare.

När jag gick därifrån i slutet av dagen fylldes jag av en överväldigande tacksamhet, faktum är att jag kände mig hög. I flera dagar efteråt kunde jag sova bättre, jag hade lättare att fokusera och mina nära påpekade att jag verkade piggare och gladare.

Var hittar du en tyst retreat?

Kyrkor runt om i landet anordnar regelbundet tysta retreater, de har inga krav på medlemskap och det kostar ofta inte mer än några tjugor. Du kan även gå på en tyst retreat på ett buddhistiskt center, om du verkligen vill testa dig själv prövar du en vipassana-retreat, men det är inte något jag rekommenderar för nybörjare. Besök svenskakyrkan.se eller sangha.nu

2. Gå ut och campa eller vandra

Jag ångrar att jag slösat tid på vissa tv-serier, meningslösa jobb och dåliga flickvänner. Jag har aldrig ångrat tid jag spenderat i naturen. Precis som med en tyst retreat känner jag ofta ett initialt motstånd när jag fått på mig vandrarkängorna och beger mig iväg hemifrån. Men efter någon timmas vandring känner du det, lugnet, livskraften återvända. Jag vet att det låter flummigt men jag kan inte beskriva det på något annat sätt.

Jag brukar gå till en nationalpark i min grannkommun, där finns en fin vandringsled som går förbi flera vackra sjöar där det finns flera vindskydd och platser för att grilla längs vägen. Jag brukar packa ned en kaffetermos och några korvar med 90% kötthalt. När jag sitter där framför en varm eld, frusen och trött efter några timmars promenad, känns det som att jag inte behöver någonting annat i livet. Jag är mer nöjd än på ett lyxigt hotell vid någon semesterort eller en europeisk huvudstad.

Trots att jag vet hur givande dessa vandringar är, gör jag det väldigt sällan. Troligtvis på grund av det där initiala motståndet som ofta tar överhanden. Jag är inte heller någon friluftsnisse som älskar att sätta upp tält och studera vilka svampar som går att äta. Men precis som efter ett tungt träningspass eller efter älskog med en vacker kvinna, är det dessa tillfällen man verkligen lever fullt ut.

Vad behöver jag tänka på?

Det hänger på var du tänker gå och hur länge du ska vara ute. Ta gärna med dig en vän, men inte ett helt gäng, då försvinner den meditativa effekten i min mening. Välj en vandringsled, ta med matsäck, dra på dig lämpliga skor och kläder. Viktigast av allt är att du stänger av mobilen eller lämnar den hemma. Planera inte för mycket, ta inte med dig böcker eller anteckningsblock. Denna aktivitet är en semester från såväl den yttre världen som ditt inre kaos, bara insup naturen. Återigen, jag vet att det låter flummigt, men pröva och säg efteråt om det kändes som bortkastad tid?

Läs ”Pilgrimsresan” av Paolo Coelho eller se filmen Into the wild för inspiration.

3. Ha en helkväll ute, utan alkohol

Denna aktivitet är bäst om du är singel och utåtriktad, men även givande för introverta och män i förhållanden. Bäst är om du har en vän som vill följa med, men kan även vara hysteriskt roligt att göra på egen hand om du är redo att testa dina sociala gränser. I Sverige går dom flesta ut för att dricka, umgås med människor dom redan känner och kanske i hopp om att få ragg. När jag bodde i Brescia i Italien lärde jag känna ett helt annorlunda uteliv som gick ut på att träffa nya människor, dansa och kanske ta ett glas vin (ja ett glas!).

Varför är det så viktigt att göra denna aktivitet utan alkohol? Av samma anledning du inte bör äta ett kilo chips innan du går på en lyxig middag. Alkohol fungerar för de flesta initialt för att underlätta sociala samspel och för att våga ”släppa loss”. Problemet är att alkohol även bedövar våra sinnen så att vi inte upplever allt fullt ut. När du kan ha roligt ute utan alkohol tar det längre tid att komma igång, men när du väl kommit igång har du roligt utan att behöva dricka mer alkohol.

Du kommer ha mer energi, lära dig av och minnas nya kontakter. Och det bästa av allt, om du är singel och letar efter kvinnor, kommer du vara överlägsen alla andra fyllbultar som försöker ragga, och att ha sex nykter är betydligt mer givande än fyllesex. Att du inte behöver slösa pengar på alkohol och inte får ett försämrat omdöme eller bakfylla dagen därpå är bara bonusar. Det viktigaste för att detta ska fungera är att du vågar socialisera med främmande människor utan att dricka.

Länktips: hur du plockar upp brudar utan alkohol https://youtu.be/OxhL4q2P4dY

4. Åk själv någonstans du aldrig varit

Denna aktivitet är något jag upptäckte när jag reste utomlands själv för affärer, men som jag fått bekräftat värde på i vetenskapliga böcker om kreativitet. När du reser till en plats du aldrig varit på förut stimuleras delar i din hjärna som du annars inte använder. På samma sätt som en ny övning på gymmet stimulerar olika muskelfibrer och tvingar musklerna att växa. Har du tur kan det även leda till flera andra positiva bieffekter som att du träffar en vacker kvinna, lär dig något nytt eller kommer på en ny idé.

Du behöver inte åka till ett annat land eller ens en annan stad (beroende på var du bor). Det viktiga här är att du inte planerar för mycket och att det verkligen är en plats du aldrig besökt förut. Du har massor av olika alternativ, ta bilen eller bussen till en främmande kommun eller en annan stad. Ta en lång tågresa som åker genom områden du aldrig sett förut. Och vill du verkligen utmana dig själv reser du till ett annat land.

Om du vill spara pengar kan du ta bussen till närmsta plats du aldrig besökt, du kan till och med ta med dig en matsäck ifall du inte vill slösa pengar på att äta ute. Det är inte nödvändigt att prata med främmande människor på denna aktivitet, men för mig här det varit väldigt givande.

Läs även:

Inga kompromisser med livets viktigaste

Vad är bäst i livet?

Inspiration – vad vi tar in och ger ut spelar roll

ernst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *