1

Fyra nivåer av lojalitet mellan partners

Lojalitet mellan partners

En person som ska leva nära inpå en måste uppfylla några viktiga krav. Jag tänker mig att det finns fyra olika sorters lojalitet, som endast de mest lämpade lyckas pricka in.

Första nivån av lojalitet: Du behöver vara pålitlig

Den första nivån är en självklarhet, och inte speciellt svårt att uppfylla. Ge fan i att ljuga, och backstabba mig inte. Det är egentligen allt som behöver göras för att klara detta. Det svåraste inom denna nivå är väl egentligen att vara ärlig.

Rent naturligt är personer som endast uppfyller detta inte speciellt nära din innersta krets. Här pratar vi arbetskamrater, bekanta, samarbetspartners och liknande. Personer som skulle förlora på att jävlas med dig, men samtidigt eventuellt skulle gå bakom din rygg om de vann på det vid ett senare tillfälle.

Nivå två: Du behöver göra som jag tycker är rimligt, och följa min önskan

Andra nivån handlar om att personen i fråga behöver vika sig för din vilja, och helt enkelt ge avkall på sin egen önskan för din skull. Vi pratar alltså om en uppoffring. Ett exempel här, är en flickvän som börjat klättra i seriositet.

Man kan tänka sig att du har skällt på henne för att hon får flirtiga meddelanden från arbetskamrater och ”killkompisar” på Facebook, och hon har gjort som du vill och slutat prata med dem. Det är alltid en uppoffring att bryta kontakt med ”bra att ha”-män.

Tredje nivån: Vi tycker lika

En stegring från förra nivån, där personen inte bara visar välvilja utan även börjar bli övertygad om att det jag säger är rimligt och riktigt. Det handlar helt enkelt om att den defensiva ”jag gör som jag vill”-inställningen krackelerar, då hängivenheten för den gemensamma saken ni har tillsammans vinner över den personliga friheten.

På den här nivån kan folk tycka att jag är en hemsk man, men det kunde jag inte bry mig mindre om. Dock är det viktigt att påpeka: det är frivilligt att försöka ta sig uppåt i lojalitetsnivån. Det finns aldrig något tvång. Detta är dock vad jag förväntar mig och kräver för att ägna en större del av min tid och energi åt en person.

Högsta nivån: Absolut lojalitet

”Kindred spirit” är ett begrepp inom engelskan, där två personer är mer än rörande överens. Den som tar sig in i denna nivå kan kallas livskamrat. Det är få förunnat, och här är det viktigt att du ställer krav som är ansträngande, smärtsamma och svåra att klara. Jag för min del vill ha ett bevis på den andras lojalitet, i form av ett ”blodsoffer”.

Med blodsoffer menar jag inte nödvändigtvis blod på riktigt, även om detta faktiskt är nivån där människor lovar evig trohet och kan tänka sig att gå i döden för den andra. Vad jag menar är att det behövs ett bevis på att vi är en och samma, att den andra personen kan utlämna sig fullständigt och kan avslöja sina djupaste hemligheter. Den som når hit kan räkna med mig som bundsförvant in i döden.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *