1

Fyra idiotiska beteenden som förväxlas med manlighet

Är det manligt att vara en ovårdad, okunnig och oengagerad idiot som inte kan uttrycka sig på ett förståeligt och tilltalande sätt?

I decennier har män utmålats som ovårdade och oengagerade idioter i allt från filmer, till reklam, komediserier och böcker med mera. Om man enbart följde mänsklighetens utveckling via mainstream-media skulle man nästan kunna tro att man automatiskt blir efterbliven av högt testosteron. Läs även min artikel ”Hollywoods stereotyper av män”.

Givetvis ska man kunna driva med män och jag personligen tycker att flera av dessa manliga parodier är ganska roliga emellanåt. Problemet är att jag ser alltfler män (särskilt i medelåldern) som verkar tro att serier som Simpsons och Family Guy är instruktionsfilmer för hur en man ska vara. Läs även ”Hatindustrin mot vita män”.

Här vill jag fokusera på fyra beteenden många män ägnar sig åt och ursäktar med att de skulle vara manliga.

Att tala ovårdat och svära mycket

Det stämmer förvisso att män ofta uttrycker sig hårdare och mer rakt på sak än kvinnor, som oftare kommunicerar mer indirekt. Men att vara rak och tydlig är inte detsamma som att vara en analfabet eller svära som att du har tourettes. Att slänga sig med könsord och andra profaniteter ger istället ett obildat och omoget intryck, något man kan förvänta sig av en ouppfostrad tonåring.

En man som talar osammanhängande och svär mycket ger dessutom intrycket av känslomässig instabilitet, medan de flesta män folk ser upp till är mentalt stabila och stoiska. Ta inspiration av filmkaraktärer som James Bond. Jag säger inte att det är omanligt att svära, men det är definitivt inte nödvändigt.

Att inte bry sig om sitt utseende

Ett vanligt citat från män är ”riktiga män bryr sig inte om hur de ser ut”. Detta är ett historiskt sett okunnigt uttalande och har ingenting med de flesta högstatusmän att göra. Författaren och modeexperten Tanner Guzy lyfter ofta fram manliga karaktärer från historien som Julius Ceasar till Genghis Khan och Napoleon som exempel på manliga män som i allra högsta grad brydde sig om hur de såg ut.

Att inte vårda ditt utseende är dåligt för din karriär i de flesta yrkesgrupper (åtminstone på arbetsintervjun), att vara arbetslös och inte kunna försörja sig själv är knappast manligt. Att inte vårda ditt utseende kommer definitivt inte hjälpa dig att lägra kvinnor, det är inte manligt att vara en incel. Att klä dig snyggt och ta hand om din hygien är både taktiskt smart och ett tecken på självrespekt.

Ölmagar och snusande

Det må vara sant att intresse för olika ölsorter och även bryggande av öl är mer manligt än kvinnligt. Men att häva i sig mängder av denna östrogenfrämjande och fettbildande dryck varje helg, gör dig knappast manligare eller bättre – snarare tvärtom. Om du vill se kvinnliga tuttar på män, hittar du troligtvis fler av dessa på sportbarer än i den årliga Prideparaden.

Snus och andra onyttigheter må också luta mer åt det manliga spektrumet, men om de gör dig svagare och sämre som man, kan du knappast skylla på att detta är en manlig aktivitet. Däremot om du har en maskulin fysik, tar hand om din hälsa, sköter ditt jobb med mera, kan det vara jävligt manligt att fira med en god lager och även en cigarr någon gång ibland.

Att vara okunnig och oengagerad

Det är förvisso sant att det manliga släktet producerar fler idioter än kvinnor, men det är lika sant att vi producerar många fler genier också. Kvinnors intelligens tenderar att vara mer jämnt fördelad. Men bara för att fler män är renodlade idioter än kvinnor, finns det ingen anledning att sträva efter att vara korkad, särskilt med tanke på att ”mästerskap” är den fjärde manliga dygden

Män som är kompetenta och kunniga väcker i regel mer beundran från andra män, och åtrå från kvinnor. För att kunna leva upp till din mansroll och försörja din familj måste du också vara kompetent.

Kan du komma på några fler idiotiska beteenden som folk förväxlar med manlighet? Lämna en kommentar under artikeln eller skriv till oss på någon av våra sociala medier.

ernst

En kommentar

  1. Jag har länge uppfattat mig själv som okunnig och att ha svårt att kommunicera mina tankar (talar osammanhängande) och jobbar varje dag med att bli bättre, så det är faktiskt skönt att se någon mer ser att det finns värde i självförbättring. Bra text.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *