0

Ökad muskelmassa och 9 andra anledningar att bada bastu

Att gymmen stänger bastun under pandemin är inte bara beklagligt, det är rent ut sagt korkat. Det är inte för inte sägningen “A sauna a day keep the doctor away” har fått fotfäste i hälsosfären den senaste tiden.

Min syn på bastubad har förändrats rätt ordentligt sedan jag började basta regelbundet. Jag har alltid uppskattat att basta som en form av avkoppling men det var när jag lyssnade på ett segment från Joe Rogans podcast som jag förstod att bastubadandet hade långt mycket mer att erbjuda.

Den senaste tiden har jag bastat väldigt regelbundet och utvecklat vad som kan liknas vid en besatthet av bastun. Här kommer jag baserat på fakta och egna erfarenheter lista 10 anledningar till varför även du bör väcka din inre finländare.

1: Regelbundet bastande reducerar risken för hjärtattack – markant

I Bastuboken skriven av läkaren och bastuentusiasten Hans Hägglund kan man läsa att risken för hjärt- och kärlsjukdomar halveras vid regelbundet bastubadande. När du bastar får du nämligen förhöjd kroppstemperatur vilket har en positiv påverkan på blodtrycket, blodfetter och blodkärlen. Samtliga är effekter som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Man utförde en större studie* där 2 315 män deltog och som visade att risken för plötslig död av hjärtsjukdom eller annan kardiovaskulär sjukdom minskade hos den bastubadande skaran. Dessutom verkar antal bastutillfällen och hur länge man sitter där ha stor betydelse.

Kort och gott; ju oftare och längre du bastar desto mindre risk för hjärtrelaterad död. Fyra till sju bastubad i veckan á tjugo minuter minskade risken för plötslig hjärtdöd med 63 procent. Så vill du öka dina chanser att leva längre är frekventa bastubad ingen dum idé.

*Finnish Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study

2: Paus från vardagen

Jag kan erkänna att mitt Twitteranvändande och min ständiga konsumtion av information på nätet tar på psyket. Det är en stressfaktor att hela tiden vara uppkopplad och låta hjärnan gå på högvarv. Vi matas ständigt med ny input och nya intryck, både privat och på jobbet. I bastun får man sig en välbehövlig paus från omvärlden. Telefonfri omsluts man av värmen och sina egna tankar vilket är både avslappnande och meditativt.

3: Starkare immunförsvar

Som tidigare nämnt har bastun gjort inträde på hälsoscenen ganska så ordentligt den senaste tiden. Det har till och med spekulerats i om bastubadande ska kunna skrivas ut på recept mot vissa åkommor.

När du sitter i bastun så utsätter du kroppen för en kortvarig men intensiv stress. Den stigande kroppsvärmen inbillar din kropp att en feber är på gång. Kroppen svarar på denna stress genom att aktivera immunförsvaret och producera vita blodkroppar. De vita blodkropparna skyddar i sin tur mot virus, bakterier samt andra främmande celler.

Enligt de många studier som gjorts i ämnet kan forskare och läkare konstatera att bastun har en positiv påverkan på immunförsvaret – en insikt som kan vara extra intressant under rådande pandemi.

“Men är inte smittorisken stor?” kanske man frågar sig om man tänkt basta där det är öppet för allmänheten. Faktum är att smittorisken är större i omklädningsrummet än vad den är i bastun av den enkla anledningen att bakterier och virus oftast dör i varma temperaturer.

4: Ökad muskelmassa

“Va? Kan jag se ut som Arnold bara genom att sitta i en bastu?” Det är osannolikt. Däremot kan en bastusession efter ett hårt gympass göra underverk för din muskelåterhämtning och i förlängningen bidra till större muskler. Värmen i bastun stimulerar nämligen musklernas tillväxt och hämmar deras nedbrytning. Så passa på att basta efter gymmet för lite extra gains.

5: Bättre och djupare sömn

Om du bastar på kvällen kommer du märka att din sömn blir märkbart bättre. Jag ser till att få in mina bastusittningar sent på kvällen just av denna anledning. Orsaken till att du somnar in snabbare och sover djupare efter bastun är att din kropp har fullt upp med att kyla ned sig. När du bastar höjs din kroppstemperatur någon grad. Din kropp vet inte att du framkallat värmen frivilligt och lägger därför all sin energi på nedkylning vilket resulterar i trötthet.

Personligen sover jag mycket bättre efter att jag började basta regelbundet. Det gäller även nätter då jag inte bastat precis innan läggdags.

6: Minskad ångest, oro och stress

Bastun kan vara både avslappnande och ansträngande. Håller man temperaturen på en lägre nivå, runt 60-80 grader, är det ett utmärkt sätt att varva ned på. Det lättar på stressen och musklerna slappnar av.

Vill man däremot göra stunden i bastun lite mer utmanade och öka de kardiovaskulära hälsofördelarna kan man vrida upp aggregatet till 90-110 grader. Känslan efter 10 minuter går att liknas vid en “runners high” som man kan känna efter en längre löprunda. Endorfinproduktionen kickar igång och man känner hur lugnet sköljer över en. Personligen blir jag nästan alltid mer samlad och på bättre humör efter hårt bastande. Eftersom regelbundet bastande även sänker kortisolnivåerna (ämnet som orsakar stress och till viss del ångest) är det inte så konstigt.

7: Detox

Vi utsätts dagligen för olika toxiner och tungmetaller som vår kropp vill bli av med. Det är främst våra njurar och lever som får jobba då, men även huden har en betydande roll som avgiftningsorgan. Genom att svettas i bastun hjälper vi njurarna och levern att göra sig av med giftiga ämnen. Vet man med sig att man sällan svettas kan det vara bra att hoppa in i bastun för en ordentlig rensning emellanåt.

Dock avråder jag från att hoppa in i bastun när man är bakfull, trots att det kan verka rimligt. Som bakfull är du redan ganska uttorkad och det är därför ingen bra idé att bli av med ännu mer vätska då det kan vara skadligt och påfresta hjärtat.

8: Rensar skallen och sätter igång kreativiteten

Denna punkt är inte förankrad i vetenskap men är något jag upplever under varje bastubad. Om jag känner mig oinspirerad eller har fastnat med någon arbetsuppgift brukar lösningen ofta vara bastun. Kanske är det påfrestningen av den extrema hettan som gör att man slungas ut ur ett låst tankemönster. Eller bara det faktum att man sitter i ett rum och kontemplerar utan distraktioner från omvärlden.

Oavsett vad det beror på så får jag alltid nya idéer när jag grillas i bastun. Många av mina tweets och texter härstammar därifrån.

9: En plats att knyta kontakter

Att basta på en offentlig plats som gymmet eller simhallen kan vara på gott och ont. Det kan vara trångt och ibland utsätts man för ett och annat weirdo. Med det sagt så kan även de mest intressanta samtal äga rum i en bastu. Samtalen blir ofta mer ofiltrerade och folk vågar säga vad de egentligen tycker. Jag har hamnat i konversationer om allt från träningstips till att Hillary Clinton dricker spädbarnsblod (vilket i och för sig inte låter helt osannolikt) samt blivit erbjuden jobb – för att ta några exempel.

10: Bättre hy

En annan fördel jag märkt med mitt bastande är att min hy verkar må bättre. Den ser helt enkelt piggare och fräschare ut sen jag började basta. Man skulle kunna tro att bastande är uttorkande men det har istället visat sig ha en återfuktande effekt på hyn. Detta förhöjs ytterligare om man kombinerar bastun med kallduschar och kallbad.

Lider man av hudsjukdomar som psoriasis, exem, mm. så har det visat sig att bastande kan vara effektivt även mot det.

Min rutin i bastun

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till bastubadande – bortsett från uppenbara hygienfaktorer. Hur man vill använda bastun är upp till en själv och man gör rätt i att testa sig fram. Efter en lång tids testande har jag själv hittat ett upplägg som passar mig utmärkt och ger mig kännbara hälsofördelar. Min rutin är anpassad efter våtbastu eller finsk sauna som den också kallas:

Temperaturen i bastun bör ligga inom spannet 60-110 grader för att hälsofördelarna ska ge effekt. Eftersom uthålligheten i bastun är något som tränas upp rekommenderar jag nybörjare att starta med de lägre temperaturerna. Själv brukar jag ligga mellan 90-110 grader. När pulsen börjar slå ordentligt och svetten sprutar vet jag att det är lagom.

Tiden i bastun brukar jag dela upp. Jag delar upp en session i set, precis som på gymmet. 5- 15 minuter gånger tre. Mellan varje set duschar jag riktigt kallt och försöker svalna i ungefär 5 minuter innan jag tar mig an nästa set.

Andningen ska vara långsam i bastun, det hjälper kroppen att hålla temperaturen nere. Djupa in- och utandningar. Jag brukar räkna på sex sekunder för inandningen och sex sekunder på utandningen. Detta har även en meditativ effekt. Sen försöker jag hålla ut så länge jag kan innan jag hoppar in i kallduschen.

Drick mycket vatten.

Förhöj känslan av lugn i bastun genom att hälla ner eteriska oljor i bastuhinken. Mina favoritdofter är tjära och björk. När man slänger vattnet på stenarna sprids doften i hela bastun.

Stretchning är en bra aktivitet i bastun, särskilt efter tunga lyft. Musklerna mjuknar och är särskilt mottagliga för stretchande i värmen.

Så ser mitt bastubadande ut och jag ser till att göra det minst tre gånger i veckan. Den finska sägningen om att bastun är ”den fattiges apotek” kan jag förstå. Även om jag anser att det är en lyx att kunna vistas där regelbundet.

Basse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *